Rozhovor se sládkem Vojtou Málkem (Písecký Hradební pivovar)

Rozhovor se sládkem Vojtou Málkem (Písecký Hradební pivovar)

Degustační večer se sládkem

Máte rádi pivo? Přijďte si k nám užít večer – ochutnat pivo, dozvědět se něco o jeho výrobě a užít si celovečerní zábavu! Večerem bude provázet sládek Vojta Málek z Píseckého Hradebního pivovaru.
U nás na čepu bude Vídeňský ležák a zároveň další dvě degustační piva od sládka. Na místě bude i možnost zakoupení lahvových piv.

Program:
Prezentace/přednáška o pivě
Ochutnávka piv
Krátký Pivní kvíz (dárkový balíček pro výherce)

Rozhovor se sládkem Vojtou Málkem:

Degustační večer se sládkem

1. Představte se našim čtenářům a návštěvníkům. Pro jaký pivovar pracujete?

Dobrý den, Jmenuji se Vojtěch Málek a jsem sládek v Píseckém Hradebním pivovaru.

2. Jak probíhá váš všední den v pivovaru?

Vlastně ani nevím, co to všední den v pivovaru je. Výroba piva v malém pivovaru je každý den úplně jiná práce. Sládek v malém pivovaru musí zastat práci uklízečky, skladníka, údržbáře, sekretářky, degustátora, řidiče (tyto dvě poslední funkce se poměrně špatně kombinují), a pak občas i vařím pivo.

3. Kdy jste se rozhodl být sládkem a co takové povolání obnáší?

Já jsem se sládkem rozhodl být někdy ve čtrnácti letech. Dával jsem přihlášku na střední školu a protože jsem nemohl dělat talentovky na sportovní gymnázium, (měl jsem zlomený kotník) tak jsem se přihlásil na Střední průmyslovou školu do Prahy, kde se studuje výroba piva. Vlastně jsem chtěl jít na ty školy obě a nemohl jsem se rozhodnout, takže osud rozhodl.
Sládek musí znát dobře chemii, protože výroba piva je biochemický proces. Mít obrovskou trpělivost a občas i silné nervy.

4. Který proces považujete při výrobě piva za klíčový?
Hned po sanitaci a dezinfekci, která je jedna z klíčových věcí, je  moc důležitý správný výběr a nákup všech vstupních surovin, protože ze špatných surovin se pak něco dobrého dělá opravdu komplikovaně.

5. Jakou značku piva preferujete?

Já jsem, co se týče piva, neskutečně vybíravý člověk. Moc rád objevuji novinky od všech možných řemeslných pivovarů, ne jen z České republiky. Takže vlastně ani nemám žádné pivo, kromě toho svého, které bych pil pravidelně. Ale pokud si mám vybrat mezi dvěma českými fenomenálními pivovary, (ten z Budějovic a ten z Plzně) tak sáhnu po tom Plzeňském.

6. Kolik druhů piv jste za svou kariéru uvařil?
Tak touto otázkou jste mě zaskočila, nikdy jsem to nepočítal, ani se k tomu nechystám. Orientační statistiky v tomto směru nám vedou sběratelé pivních etiket, takže ti by to asi dokázali říct. Ale myslím si, že kdybych to všechno spočítal, tak by to bylo okolo 50 druhů piva.

7. Na jaké pivo se mohou návštěvníci v rámci degustace těšit?
Určitě bude jeden zástupce ležáku plzeňského typu a nějaký svrchně kvašený ALE přivezeme také. Nechci slibovat nic konkrétního, protože nikdy člověk neví, co se do té doby stane.

8. Chystáte přednášku o pivě a prezentaci, o čem se budete konkrétně zmiňovat?
Přednáška by měla být zaměřena na přiblížení výroby piva širší veřejnosti, lehce zabrousíme i do historie výroby piva.

 

 

Comments

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *